Dnes je pátek 19.4.2024 a svátek má Rostislav

Dražba aneb získej levně

Existuje cesta, jak získat nemovitost za cenu nižší než odhadní? Samozřejmě lze, ale záleží na konečné nabídce draženého objektu/pozemku, která v závěru může převýšit cenu, která by byla při běžné koupi. To ale neznamená, že by se to dělo běžně. Nemovitost lze skutečně koupit pod cenou. Co je k tomu třeba si nyní popíšeme.

 

Základem je si nemovitost vyhledat. Dražební nabídky bývají zveřejňovány zejména na internetových stránkách exekutorských úřadů, aukčních portálů i na RealHit.cz

 

U nabídky budou uvedeny všechny potřebné údaje jako např.:

  • Minimální cena
  • Odhadní cena
  • Dražební jistota (nesmí překročit 30% z vyvolávací ceny)
  • Zda se jedná o dražbu dobrovolnou či nedobrovolnou
  • Minimální příhoz
  • Data prohlídek nemovitosti (zpravidla 2 a více)
  • Datum zahájení prodeje

 

Pokud by Vás nabídka zaujala, je třeba se spojit s vykonavatelem a zaregistrovat se k dražbě. Dražby bývají zveřejňovány s velkým předstihem, takže si zájemci mohou za tu dobu zjistit veškeré informace u bank a hypotéčních poradců ohledně získání financí.

 

Před dražbou se budou jistě konat obhlídky nemovitosti, na které je třeba se domluvit s úřadem. Obhlídku má na starost vykonavatel exekutorského úřadu či jiná oprávněná osoba, která nemovitost v případě zájmu zpřístupní.

 

Nejpozději jeden den před dražbou je ovšem třeba složit dražební jistotu. Je to částka uvedena v nabídce, která je v závěru součástí finální částky. Měla být zaslána na účet úřadu s předstihem, aby skutečně byla připsána v požadovaném termínu.

 

Nastal den dražby a právě Vy jste se stali tím, kdo svým příhozem podal tu poslední nejvyšší nabídku. Od odklepnutí začíná odpočet 24 hodiny, během kterých je možné podat námitku. Pokud tak není učiněno, vydává se konečné rozhodnutí o příklepu, které je všem účastníkům zasláno a zároveň uveřejněno na webových stránkách dotyčného úřadu. Usnesení o příklepu nabude právní moci přibližně za 30 dní.

 

Pokud byste písemně vyrozuměli exekuční úřad, tak si nemovitost můžete převzít ihned druhý den po dražbě. Vlastníkem se totiž stáváte po příklepu a doplacení finální nabídky. Doplacení nabídky se pohybuje kolem 15 dní ode dne, kdy usnesení o příklepu nabývá právní moci.

 

Zástavní právo zaniká přibližně za 3 měsíce po dražbě, kdy soudní exekutor vyrozumí katastr nemovitostí. Dále už závisí pouze na rychlosti úřadu.

 

Poté už je třeba pouze myslet na to, že jako vlastník nemovitosti jste povinen podávat daňové přiznání a platit daň z nemovitosti.

 

Poslední informace je pro ty, co v dražbě neuspěli. Jejich jistota bývá vrácena přibližně dva dny od vydání usnesení o příklepu – není třeba tedy podávat žádost. Pokud byste podali námitku a neuspěli, bude vám částka vrácena přibližně za dva dny od nabytí právní moci příklepu.