Dnes je středa 24.4.2024 a svátek má Jiří

Hypotéka a kolotoč kolem ní

Rozhodli jste si koupit dům či byt, ale nemáte sami dostatek financí, které jsou potřeba, a proto se rozhodnete pro hypotéku. Co vše nás čeká a nemine, pokud si tuto variantu zvolíme a co vše musíme pro její získání splnit?

 

Na internetu naleznete plno hypotéčních kalkulaček, jsou ovšem pouze orientační a každá se bude lišit. Některé potřebují pouze údaje o kupní ceně nemovitosti, půjčené částce, délce fixace a době splácení. Jiné se neobejdou bez uvedení počtu členů v domácnosti, možných kontokorentů a jiných úvěrů. Rozdíly poté nastanou jak v úrokové sazbě, tak v měsíční splátce

 

Sami jsme si vyzkoušeli porovnání hypoték. Počítali jsme s cenou nemovitosti 2.500.000 Kč, kdy bychom potřebovali zapůjčit 2.000.000 Kč. Pro lepší posouzení jsme si zvolili doby splácení na 30 a 15 let. 

 

V samém závěru jsme si mohli porovnat teoretické nejnižší a nejvyšší přeplatky.

 

Po orientačním porovnání navštivte Vámi zvolené banky a zjistěte si potřebné informace. Každá banka Vám je podá při osobní schůzce. Díky informacím si určíte, která z hypoték pro Vás bude nejvýhodnější. Pokud si tedy již vyberete tu pro Vás TOP, sepíšete s bankou žádost. Banka poté bude zjišťovat Váš stav, zdali se vůbec na hypotéku dostanete, máte dostatečné finance pro splácení, nemáte nějakou půjčku, kolik Vás žije v jedné domácnosti, nemáte-li kontokorent. Na základě zjištěných údajů Vám banka podá informace, zdali Vám půjčí a jakou částku.

 

Hypotéka se odvíjí od procentuální částky z cílové ceny nemovitosti, kterou si přejete půjčit. Nejvýhodnější bývá hypotéka, kdy si půjčíte do 80%, pokud už chcete vyšší částku, připlatíte si více. Další variantou je americká hypotéka,kde se neuvádí důvod zapůjčení financí. Je ovšem třeba myslet na to, že vždy ručíte samotnou nemovitostí. Největší význam na získání má účel půjčení, zdali na splácení máte dostatek finančních prostředků, zřízení pojištění hypotéky ve prospěch banky, zajištění splácení. Samotné vyřízení hypotéky se pohybuje okolo měsíce až dvou. Záleží jak rychle se všechny strany doplní. Je třeba rychlá spolupráce mezi bankou, kupujícím a realitní kanceláří.

 

U manželů nebo partnerů postačí společné trvalé bydliště a již je možné počítat ze dvou platů, hypotéku poté mohou podepsat oba. Při rozvodu či rozchodu se poté řeší jejich vyrovnání.

 

V současné době se úrokové sazby dostávají dosti nízko, je ovšem třeba se podívat i na to, zdali nemusíte k hypotéce vzít i nějaký produkt, který by Vás v závěru mohl stát zbytečné finance navíc. Také nezapomeňte, že první platíte převážně úroky a až v úplném záměru splácíte v převaze půjčenou částku. Je tedy třeba si důkladně pročíst podmínky uvedené ve smlouvě. Stejně tak je třeba se zaměřit i na fixaci a podmínky v době ukončení fixace. Může že stát, že Vám bude fixace končit a jiná banka Vám nabídne výhodnější úrokovou sazbu. Rozhodnete se tedy pro refinancování - převedení zbylé dlužné částky k jiné bance. Tuto změnu řešte s předstihem. Mohli byste totiž toto období propásnout a již nic nenaděláte. Nejlépe se na to zaměřit aspoň s dvouměsíční rezervou, ať tenhle kolotoč co nejvíce urychlíte. Může se Vám také stát, že to nakonec bude Vaše banka, co Vám nabídne tu nejvýhodnější nabídku, takže buďte připraveni na vše.