Dnes je sobota 20.4.2024 a svátek má Marcela

Jak získat obecní byt?

Z důvodu regulovaných nájmů, býval dříve velký zájem o tzv. obecní byty, byty ve vlastnictví obcí a měst a městských částí. V dnešní době sice trend opadl, právě z důvodu zrušení regulace ceny nájmu, ale i nadále je o obecní byty zájem pro možnost dlouhodobého bydlení.

Nejprve musíte podat žádost o obecní byt

Pro získání bytu je třeba podat žádost a dále už jen vyčkávat zda byt přidělí právě Vám. Byty lze získat uvolněním po bývalých nájemnících, dlužnících, pokud pracujete pro město (služební byty) nebo Vás může byt zaujmout na vývěskách nebo na internetových stránkách obcí/měst. 

Jak získat obecní byt v Praze, Brně a nebo jiném městě? 

Je několik možností jak lze byt získat, jelikož každý úřad má své výběrové řízení odlišné. Úřady byty můžou přidělit ze sociálních důvodů, nebo Vás „obodují“ a výběrová komise společně s radou města rozhodne, zda jste právě Vy, tím pravým kandidátem. Některé úřady vyberou pouze ty žadatele, kteří nemají měsíční příjem vyšší než je průměrná mzda. U konkrétních bytů může nastat výběr soutěží, neboli nabídka vyššího nájmu vyhrává.

Co musíte splňovat pro podání žádosti o obecní byt

Pro podání žádosti o obecní byt, je třeba splnit pár kriterií:

  • Být zletilý

  • Být občan ČR nebo mít platné volení k trvalému pobytu

  • Nesmíte vlastnit byt či dům – ani Váš manžel/manželka

  • Žádost lze podat jen jednu

  • U některých úřadů je třeba každý rok potvrdit, že máte stále zájem = HROZÍ VYŘAZENÍ Z EVIDENCE

  • Nesmíte být nájemcem současného bytu na dobu neurčitou

  • Můžete být i nájemcem jiného obecního bytu, pokud uvolňujete původní obecní byt ze závažných důvodů (Váš věk, zdraví..)

 

Pokud byste měli zájem o obecní byt, je třeba navštívit úřad v místě, kde si přejete o byt zažádat. Zde vyplníte žádost, kterou obdržíte přímo na úřadě, nebo si ji můžete vytisknout ze stránek obce/města. Vyplněnou listinu společně s dokladem totožnosti předložíte na úřadě, a pokud bude vše v pořádku, zařadí Vás do výběru. Obecní byt můžete získat také dědictvím, pokud jste v bytě žili, starali se o nájemce a nemáte vlastní bydlení.

 

Více informací samozřejmě získáte přímo na úřadě zvolené lokality. Každý úřad má trochu jiný systém, proto je třeba vykomunikovat potřebné údaje přímo s ním.

 

Příklad žádosti:

Žádost o pronájem obecního bytu: Městská část Brno - Líšeň

Nemůžete získat obecní byt?
Zkuste pronájem bytu v Praze, Pardubicích nebo Frýdku Místku.