Dnes je úterý 23.4.2024 a svátek má Vojtěch

OVLIVNÍ BREXIT SITUACI NA REALITNÍM TRHU V EVROPĚ?

 

Odchod Velké Británie z EU zapříčiní negativní ekonomické i geopolitické důsledky v ostatních členských státech EU.  Projeví se samozřejmě i v České republice. Brexit výrazně zasáhne i ekonomiku Velké Británie a připraví stát o svůj politický vliv na evropský kontinent, kde se tak do popředí dostane Německo a Francie. Brexit pocítí podnikatelé i firmy z ČR, způsobí nejistotu na trhu a dojde k celkovému zpomalení ekonomiky, jelikož zhruba 80% exportu je vyváženo na evropský vnitřní trh.

Jaký vliv bude mít vystoupení Velké Británie z EU na britský realitní trh je zatím nejisté. Britská agentura Fitch, jako přední realitní odhadce uvádí, že hypoteční úvěry se budou zvyšovat, zatímco ceny nemovitostí v důsledku snížení zájmu zahraničních investorů mohou klesnout téměř o čtvrtinu. Takový pokles cen se však může projevit až v horizontu následujících dvou let. Tato skutečnost by mohla být příležitostí pro investory platící v amerických dolarech, ovšem jen z krátkodobého hlediska. Dle výzkumu plánů investorů INREV bylo naznačeno, že i přes vystoupení Británie z EU bude britský realitní trh i nadále pro zahraniční investory zajímavý.  

Dopad brexit na trh s nemovitostmi v ČR by měl být podle makléřů zanedbatelný. V loňském roce investovali Britové do komerčních realit v České republice 5% z celkové částky 2,8 miliardy eur, která byla za tuzemské nemovitosti utracena. Situace na realitním trhu však může být nestabilní a nejistá, což bude mít za následek zvýšené vnímání rizik na finančních trzích a následnou reakci bank a růst hypotečních úrokových sazeb. V konečném důsledku by tak mohlo dojít k ochlazení realitního trhu.

Jak se ale realitní trh k brexit skutečně postaví se dozvíme až v průběhu následujících měsíců. 

 

 

 

Foto: www.realwireless.biz