Dnes je čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek

Příspěvek na bydlení

Patříte mezi jednotlivce nebo rodiny s nízkými příjmy? Právě pro Vás je možnost zažádat si o příspěvek na bydlení. Příspěvky se vyplácí za jednotlivé kalendářní čtvrtletí a vypočítávají se podle příjmů jednotlivce či rodiny. Je třeba myslet na to, že mezi příjmy se započítává i přídavek na dítě či rodičovský příspěvek. Čím vyšší příjem máte, tím nižší příspěvek obdržíte. Nejnižší částka příspěvku může činit 50 Kč měsíčně.

Nezáleží, jestli jste vlastníkem nemovitosti či jejím nájemcem. Zda se jedná o byt nájemní, družstevní, v osobním vlastnictví nebo rodinný dům. Je ovšem potřeba být v místě bydliště přihlášen k trvalému pobytu. V případě rodiny je potřeba, aby zde měli trvalý pobyt i všichni její členové. V případě nově postavených domů je potřeba doložit Kolaudační rozhodnutí o bytových jednotkách pro případ, že se jedná o více bytů, kde je žadatelem osoba či rodina z jedné bytové jednotky. U rodinného domu s pouze jednou bytovou jednotkou musí dokládat příjem všichni členové domácnosti. V případě nesplnění podmínky je třeba si podat žádost na oddělení hmotné nouze.

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí může v odůvodněných případech podmínku trvalého pobytu prominout.

 

Příspěvek na bydlení je poskytnut, jestliže náklady na bydlení převyšují 30% z celkového rodinného příjmu nebo jsou příjmy jednotlivce či rodiny nižší než stanovené zákonem. U pronájmu bytů Praze platí převýšení nákladů na bydlení nad 35% z celkového příjmu. Na rozdíl od jiných státních příspěvků, zde jsou posuzováni všichni hlášení členové domácnosti s trvalým pobytem. Není ovšem důležité, zda spolu osoby žijí ve společné domácnosti.

 

Příspěvek lze uplatnit až 3 měsíce zpětně od měsíce, za který příspěvek žádáte.

 

Rozhodli jste se podat si žádost o příspěvek na bydlení nebo propočítat případné příspěvky? Obraťte se na příslušný Úřad práce v místě Vašeho trvalého pobytu. Na internetu je mnoho kalkulaček pro výpočet příspěvku, jsou ovšem pouze orientační. Na úřadě Vám podají také veškeré informace ohledně postupu i průběhu.

Žádost si můžete předpřipravit a zabránit tak zdlouhavému vypisování přímo na úřadě. Formulář si můžete vytisknout ze stránek Ministerstva práce a sociálních věcí nebo si jej vyzvednout na příslušném úřadě.

 

Při předání žádosti na úřadě nesmíte zapomenout doložit:

  •             žádost samotnou
  •             doklad o výši čtvrtletního příjmu
  •             nájemní smlouvu
  •             u dětí do 15 let je potřeba doložit Rodný list
  •             v případě studentů Potvrzení o studiu
  •             případné potvrzení o invalidním důchodu plném či částečném
  •             případné potvrzení o evidenci na úřadu práce, jestliže jste zde nyní veden
  •             písemný souhlas všech společně posuzovaných osob potřebný k ověření údajů uvedených v žádosti
  •             v případě nově postavených domů je potřeba doložit Kolaudační rozhodnutí o bytových jednotkách

 

V případě, že vlastníte certifikát pro elektronický podpis, můžete žádost podat i elektronicky přímo na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Vyrozumění obdržíte do 30 dní od podání žádosti.

 

Jestliže by byla Vaše žádost zamítnuta, nebo Vám byly příspěvky odejmuty, můžete podat odvolání do 15 dnů od doručeníMinisterstvu práce a sociálních věcí. Odvolání podejte prostřednictvím úřadu, který žádost zamítl či přídavky odejmul.

Nesouhlasíte s částkou příspěvku? Lze podat písemnou námitku, avšak nejpozději do 30 dnů od první výplaty příspěvku. Opět je třeba nabídku podat prostřednictvím úřadu, který žádost zpracoval.

 

V případě nedodržení podmínek pro vyplácení příspěvku na bydlení jste povinni vyplácený příspěvek vrátit příslušnému úřadu a to za veškeré období, po které jste příspěvek dostávali.