Dnes je čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek

První samostatné bydlení - rady na co nezapomenout

Je jistě velmi krásné a napínavé plánovat svoje první samostatné bydlení. Témata jako výběr bytu, nájem, zařízení a výběr nábytku jsou novinkou ve vašem životě, proto vám nabízíme tipy a doporučení, jak můžete co nejlépe a bez stresu vybrat svoje vysněné první bydlení a přestěhovat se. K tomu vám poradíme, na co si dát pozor.

 

Výběr bytu

Při výběru bytu jsou důležité následující body:

Cena, velikost, poloha, komfort a vybaveni, čas, kdy se chcete přestěhovat, spojení do práce, ať už pomocí MHD či autem, okolí, zda je v okolí místo k nakupování a trávení volného času a parkování.

 

Hledání bytu

Jednoduše a přehledně můžete byt vyhledat na internetu, nejlépe na našich stránkách RealHit.cz. Můžete také využít noviny či nákupní centra, kde se nacházejí nástěnky s nabídkami.

Zpravidla zkontaktujete pronajímatele bytu, případně realitní kancelář a požádáte o prohlídku bytu. Můžete si buď určit termín, nebo vám bude nabídnut, kdy si pronajímatel/realitní kancelář, snaží dohodnout více zájemců v jeden termín. Poptávka po jednom bytu může být různá, připravte se na variantu, že byt, který se vám líbí, může být ve výsledku pronajat někomu jinému. Připravte si seznam, na jaké otázky se chcete zeptat, případně, co je během prohlídky důležité vidět a ověřit si. Také doporučujeme vzít si sebou další osobu, která bude pronajímanou nemovitost vnímat kritičtějším okem. Vyhraďte si čas, abyste si mohli prohlednout jednotlivé byt a porovnat je.

Je vhodné se pronajímateli ukázat v co nejlepším světle, on je ten, kdo má poslední slovo.

 

Výše nájmu

Jak vysoký nájem si můžete se svým příjmem dovolit? Zlaté pravidlo zní, nájem (i s vedlejšími poplatky a inkasem) by nemělo překročit 1/3 čistého příjmu.

 

Nájemní smlouva

Pokud jste se s pronajímatelem dohodli na pronájmu, je čas na vyřízení formalit. Dostanete k podpisu nájemní smlouvu. Smlouvu si řádně pročtěte a pokud některému ustanovení nerozumíte, proberte jej s pronajímatelem. Nezapomeňte se dohodnout na věcech, které nemusí být smluvně upraveny, jako úklid společných prostor, podmínky pro pobyt domácích zvířat, přepis elektřiny, plynu a vody.

Také si dejte pozor na výpovědní lhůtu a dobu nájmu, ujasněte si s pronajímatelem, co jednotlivá ustanovení znamenají. Pozor například tříměsíční výpovědní lhůta je v souladu s novým občanským zákoníkem.

Doporučujeme, aby ve smlouvě byl upraven také pronájem  či užívání sklepní kóje, kočárkárny, sušárny a podobných společných prostor.

 

Nájem a kauce

Je obvyklé, že nájem se hradí měsíc předem a pronajímatelé často požadují také vratnou kauci ve výši dvojnásobku či trojnásobku nájmu. Jedná se o záruku v případě vzniku škody pronajímatelem.Tato je deponována na účtu a po skončení nájmu a případném vyrovnání škod na vybavení bytu vrácena nájemci. V zahraničí je obvyklé, že se částka vrací i s úroky, u nás toto obvyklé není.

 

Převzetí bytu

Dohodněte se s pronajímatelem závazně, od kdy byt převezmete (je nutné také uvést do nájemní smlouvy). Od tohoto data se odvíjí vaše povinnost hradit nájem a poplatky. Předání bytu je v organizaci pronajímatele. V předávacím protokolu je nutné uvést současný stav bytu. To znamená, nejen vybavení, které je součástí nájmu, ale také případná poškození bytu. Prosím, dávejte si pozor i na maličkosti, jako jsou skvrny na koberci nebo stěnách, chybějící klíče, praskliny na dlaždicích, škrábance na dveřích či oknech. Vše nechte zaevidovat do předávacího protokolu, vyhnete se tak budoucím srážkám v kauci. Pokud se jedná o panelový dům, tak doporučujeme zjistit, zda-li již proběhla rekonstrukce bytového jádra. To může mít velký vliv na kvalitu bydlení.

Zorganizujte stěhování

S dostatečným předstihem si objednejte stěhovací firmu nebo si dohodněte větší automobil a kamarády, kteří vám se stěhováním pomohou.

 

Trvalé bydliště

Pokud jste se s pronajímatelem dohodli, nezapomeňte si na příslušných úřadech změnit trvalé bydliště a případně zajistit z bývalého bydliště přeposílání poštovních zásilek.

 

Přepis vody, elektřiny, plynu a dalšího

Nezapomeňte se dohodnout s předchozím nájemcem nebo pronajímatelem a zajděte do sídla příslušné společnosti přepsat energie.

 

Nastěhování

Obejděte sousedy, seznamte se s nimi a pokud budete pořádat kolaudační party, pozvěte je. Předejdete tak prvním konfliktům, kvůli stížnosti na hluk a snad vám to pomůže k přátelským vztahům se sousedy.

 

Pojištění

Zvažte, zda by nebylo vhodné vaši první domácnost pojistit. Můžete uzavřít pojistku proti ohni, vloupání a krádeži, vytopení, bouři…. Můžete si vybrat z nabídek různých společností a neuzavírat hned u prvního pojišťovacího ústavu.