Dnes je čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek

Zima a její vlivy na nemovitost

Dnes už můžeme říct, že zima udeřila. Začínáme topit, ráno seškrabáváme led a sníh z předních skel automobilů a bez navlečení do zimního oblečení nevylezeme ani z domu. Jak ale zima působí na naše nemovitosti?

 

Pokud jste začali v průběhu roku stavět dům, který stále není dokončený, velmi brzy můžete zjistit, jak neblahý vliv zima má. Vlhkost v domě ve spojení s mrazem Vám může nečekaně navýšit výdaje. Voda po zamrznutí a zvětšení objemu může rozpraskat nejen obvodové zdivo ale i samotné základy. O to horší je to u novostaveb, které ještě nejsou zastřešeny a je do nich volný přístup jak pro déšť tak sníh.

 

Další problém nastává u potrubí, jakmile v něm voda zamrzne, máte problémy navíc. Pokud dům v zimním období neobýváte, určitě před zimou uzavřete přívody. Potrubí pod zemí by popraskat nemělo, účelně je vedeno v nezámrzné hloubce.

 

Další nepříjemnost může nastat u střech. Určitě jste si všimli, že v oblastech, kde je výskyt sněhu malý nebo zřídka, mají střechy menší sklon než v naší oblasti. Váha sněhu je obrovská a nebýt většího sklonu, sníh by se vrstvil, až by se Vám střecha propadla samotnou tíhou. Okapy před propadnutí vahou sněhu je možné chránit topnými kabely umístěnými uvnitř.

 

Při strachu o sesuv sněhu před vaše dveře či na Vás samotné Vás ochrání protisněhové háky, zábrany  a sněhové rozrážeče. Ty zároveň ochrání i okapy.

 

Sněhu lze ale i využít k dobru, protože jako izolace před únikem tepla je nenahraditelný.