Dnes je čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek

Nová Směrnice o energetické náročnosti budov od ledna 2020



Od roku 2020 začne platit Směrnice o energetické náročnosti budov, dle které musí mít nově postavené rodinné domy o pětinu nižší energetickou spotřebu než domy současné a splňovat tak normy pasivních či energeticky nulových domů.

Podle Evropské komise je spotřeba energií v domácnostech jedním z největších zdrojů emisí, ovlivňující klima. Zateplením domů a použitím vhodných materiálů však lze energetickou náročnost budovy výrazně ovlivnit. U energeticky pasivních a nulových domů se úspora energií pohybuje až o 80 % níže než u starých rodinných domů.

 

  • Zvýšené náklady na nové stavby

Dle odhadů dojde k nárůstu cen nových nemovitostí zhruba o 10 až 15 %. Při stavbách bude nově povinnost použití kvalitnějšího materiálu pro zateplení domů, oken s trojskly nebo solárních systémů pro ohřev vody. Postupně budou více využívány obnovitelné zdroje energie a vlastní zdroje elektřiny formou solárních panelů či tepelných čerpadel pro vlastní zdroj tepla.

  • Úspora se dostaví časem

Prvotní náklady se Vám mohou zdát vysoké, avšak po propočítání se návratnost dostaví po několika letech. Stát navíc nabízí dotace, o které si lze zažádat třeba v programu Nová zelená úsporám. Dotace můžete využít na solární panely, zateplení, výměnu těsnění a tepelná čerpadla. Můžete využít Kotlíkové dotace na nový kotel, který vám zajistí ekologičtější vytápění domácnosti.

Zažádat si lze také o příspěvky na využití tepla z odpadních vod čí výsadbu trávy na střeše.

 

  • Ekologicky pouze u RD?

Směrnice postihla od roku 2018 i veřejné budovy. Školy, úřady, developerské projekty s plochou nad 1500 m2. Od ledna začnou směrnice platit u budov nad 350 m2. Směrnice neplatí u malých chat a rekreačních objektů. Vyhne se kostelům a památkově chráněným budovám.

 

  • A co majitelé již stojích domů?

Směrnice bude platit pouze pro přestavby domů.