Dnes je čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek

Nábytek a dekorace: Co pořídit do nového bytu?


Zařizujete své první bydlení nebo se jen stěhujete do nového? Tak jako tak bude potřeba si to v novém domově vybavit a zútulnit. Co nezapomenout a čemu se naopak vyhnout?

Zařizování nového bytu má mnoho úskalí. Může vás limitovat rozpočet i malá podlahová plocha. Už proto si byt vybavujte tak, abyste bez potíží vyšli s financemi a po nastěhování také nezjistili, že jakmile budete mít doma všechno potřebné, nebude u vás k hnutí. Nebojte, není to žádná věda, stačí se nad zařizováním trochu zamyslet a poučit se z chyb, které za vás už udělali jiní.

Vytřiďte si to, co už máte

Ať už bydlíte ve svém, nebo jste doteď žili ve spolubydlení, případně ve svém dětském pokojíčku, nějaké věci už jistě vlastníte. A teď nastal ten nejlepší čas, kdy je můžete protřídit a rozhodnout se, co vám je k užitku, co vám dělá radost, a co naopak může putovat na charitu nebo do kontejneru. Opravdu si s sebou vezměte jen věci, které vám dělají radost a dobře slouží. Zatímco pohodlná sedací souprava s úložným prostorem se stěhovat vyplatí, rozvrzaná postel, která pohromadě drží jen silou vůle, už svoji službu odvedla.

Rozvrhněte si byt na jednotlivé zóny

Pokud se stěhujete do většího, bude se vám lépe řešit, kde bude obývák a ložnice, a kde zbyde místo na pracovnu nebo relaxační koutek. U menších bytů to chce trochu víc plánování, ale i tam se dá vše v pohodě vymyslet tak, aby vám byt dobře sloužil. Důležité je, abyste si promysleli, jaké zóny využijete, kam je umístíte (u okna bude lepší mít pracovní koutek než třeba postel) a pak je od sebe oddělíte tak, aby fungovaly samostatně.

Opticky lze prostor oddělit kusovým kobercem případně paravánem, praktičtější ale je oddělení pomocí policových regálů nebo knihovny, kde kromě oddělených zón získáte spoustu úložného prostoru navíc. Zejména v garsonkách je každý dobře využitý centimetr znát.

Vyhněte se nejčastějším chybám

Mnoho lidí při zařizování nebere v potaz styl bydlení. Pořizují jednotlivé věci bez ohledu na to, jestli k sobě stylově pasují, a výsledné bydlení působí nesourodě.

Další chyba při zařizování bytu je to, že si nejprve koupíte levnou variantu nábytku nebo spotřebičů a lepší máte v plánu pořídit časem. Takže i když sice nejprve ušetříte, nakonec zaplatíte vše dvakrát.

A co kupování nábytku bez důkladného přeměření prostoru i samotného nábytku, nestalo se vám to někdy? Nejlépe uděláte, když si rozměry bytu načrtnete na papír a v měřítku tam pak zanesete jednotlivé kousky nábytku. Tak vás nic nepřekvapí.

Mezi oblíbený nešvar také patří nakupování nábytku a dekorací, pro které nemáme umístění ani funkci, ale prostě se nám jen líbí. Nejlépe uděláte, když nakoupíte nejprve jen to nejnutnější a zbytek budete dovybavovat postupně, až zjistíte, co a kde využijete.

Občas se necháme unést tím, co jsme viděli v časopise nebo u známých. A už nezohledníme, že jejich byt má jiné dispozice a jeho obyvatelé mohou mít naprosto jiné potřeby než my. Při zařizování mějte na paměti, že byt musí svým majitelům dobře sloužit.

Další klasická chyba je přílišné zohlednění momentálních interiérových trendů. Nezapomeňte, že trendy se mění rychle, ale vy budete ve svém bytě bydlet v řádu let nebo dekád. Ideální je volit nadčasový základ (masiv, neutrální barvy) a ty doplnit výraznějšími prvky, které se dají snadno vyměnit (textilie, dekorace, výmalba nebo tapety).

Co pořídit jako první?

Zařizování bytu je poměrně nákladný proces a rozhodně není potřeba dělat vše najednou. Každopádně určitě je vybavení, které by vám nemělo doma chybět ani hned po nastěhování. Bereme v potaz, že bez spánku a jídla se moc fungovat nedá. Takže kvalitní postel s pohodlnou matrací je základ. V kuchyni si kromě linky vystačíte se základními spotřebiči, hrnci s pokličkou, pánvičkou a samozřejmě příbory a talíři. Rozhodně byste doma měli mít i posezení a stůl, abyste se měli kde najíst. A samozřejmě nesmí chybět alespoň jedna šatní skříň, abyste se nebrodili záplavou krabic ze stěhování. A protože bez soukromí by to nešlo, pořiďte si hned z počátku i žaluzie nebo závěsy.

Jaké vybavení naopak počká?

Vybavení, bez kterého to v novém doma bez problémů přečkáte, je například televize. Stejně tak není nutné nakupovat hned hromadu dekorací a polštářků. Počkají i komody a různé poličky. Používáním bytu sami zjistíte, co vám chybí, a co by naopak jen zbytečně zabíralo prostor.

Na čem se vyplatí nešetřit?

Pokud máte k dispozici jen velmi staré spotřebiče, raději je s sebou do nového bydlení neberte. Nejenže se vám nevyplatí kvůli vysoké spotřebě, ale nové spotřebiče jsou i bezpečnější. Rozhodně se také nevyplatí šetřit na matraci, protože přece jen spíte dobrou třetinu života. A bolavá záda z levné matrace za to opravdu nestojí. A když už jsme u matrace, doporučujeme ji v rámci úspor nenechávat na podlaze s tím, že postel dokoupíte někdy příště. Matrace je vyrobená tak, aby nejlépe fungovala položená na roštu. Bez něj je spánek méně zdravý, protože matrace není dostatečně odpružená, což se negativně projeví i na její životnosti.

Kde naopak můžete ušetřit?

Ještě se vrátíme k prvnímu bodu. Udělejte si seznam všeho nábytku a vybavení, které máte k dispozici. Nefunkční věci už jste vyřadili. Ale co s těmi, které už sice nejsou podle poslední módy, ale jinak ještě slouží? Zapřemýšlejte, zda by nešlo opatřit je novým nátěrem, nebo je upcyklovat. Rozhodně se vyplatí prozkoumat i kamenné i internetové bazary, kde můžete narazit na hotové skvosty za pár korun.

Fotogalerie s plnou náloží inspirace