Dnes je čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek
Tento článek je reklamní sdělení

Práce na zahradě efektivně a ekologicky: Co má smysl kupovat a co si raději půjčit?




Mít zahradu je radost, ale i starost. Naštěstí existuje moderní zahradní technika, která vám práci maximálně usnadní. Díky půjčovnám navíc můžete hodně ušetřit a ještě uděláte něco pro ochranu životního prostředí. Jaké nářadí se vyplatí koupit a které je naopak lepší půjčit? To si v dnešním článku prozradíme.

Sdílené komunitní zahrady, nebo pronájem v kolonii?

Trendem poslední doby se stávají komunitní zahrady ve městech. Výhodou je, že se o ně stará hned několik rodin, které žijí v sousedství. Nedochází tedy k tomu, že by je neměl kdo zalít nebo posekat, když na pár dní odjedete na dovolenou. Navíc vám bude stačit jedna sada zahradních nástrojů, kterou uskladníte ve společných prostorách bytového domu.

Pokud ale hledáte odpočinek uprostřed přírody, komunitní zahrady pro vás vhodné nejspíš nebudou. Zahrádek ke koupi je málo, ale pronájem někde na periferii určitě seženete. Jen se připravte na časté dojíždění a přesouvání věcí z místa na místo. 

Pokud totiž chcete pěstovat zeleninu a ovoce, měli byste se v sezóně o záhony starat minimálně dvakrát týdně. Pro první přepravu zahradního nábytku, nástrojů a dalších nezbytností se bude hodit vozík, přívěs nebo například dodávka. Cenově velmi dobře vychází půjčovna přívěsů

Kvalitnější úrodu zajistí kultivátor

Každý správný pěstitel myslí i na dokonale nakypření, provzdušnění a mulčování půdy. Dnes se naštěstí můžete spolehnout na kultivátory a mulčovače, které mají elektrický, akumulátorový nebo benzínový pohon a během pár minut si poradí i s velkými záhony

Za výkonnější přístroje si ale připlatíte. Pokud tedy sháníte kultivátor, půjčovna je opět ideálním řešením. Navíc nemusíte řešit uskladnění přístroje ani případnou údržbu.

Sekačku si určitě kupte, ale pozor na výběr typu

Záleží jak na velikosti zahrady, tak na terénu a možnosti připojení do sítě. Kromě prodlužovacích kabelů dnes už existují i jiné vychytávky jako elektrické zahradní sloupky. Přesto se však elektrické sekačky hodí spíše pro malé travní plochy.

Na velké zahrady doporučujeme spíše benzínové varianty. Na těžko dostupná místa se zase dostanete díky stromové sekačce nebo křovinořezu. A pozor, i zde už pomáhají nejmodernější technologie, které odvedou velkou část práce za vás. Pokud tedy často nestíháte nebo vás sekání zkrátka nebaví, stojí za úvahu investice do robotické sekačky.

Vysavače pro podzimní úklid zahrady

Na konci sezóny nezapomeňte uklidit listí, ale i spadané větve a další odpad. Na malém prostoru vám stačí hrábě nebo obyčejná sekačka, rozsáhlé plochy ale vyžadují speciální vysavač, případně foukač. Pokud je to pro vás příliš velká investice, i tentokrát bude výhodnější si jednorázově půjčit kvalitní stroj, než kupovat levné verze s nedostatečným výkonem.