Dnes je čtvrtek 25.4.2024 a svátek má Marek

Výprosa, nový pojem občanského zákoníku

Výprosa

Pojďme se krátce zamyslet nad institutem výprosy, kterou zavádí zákon č. 89/2012 Sb., občanském zákoníku (dále jen „nový občanský zákoník“) v § 2189 a následující.

Nový občanský zákoník myslí na případy, kdy půjčitel přenechá bezúplatně věc někomu k užívání, aniž uvede účel, pro který se má věc užívat a sjedná dobu, po kterou se má věc užívat. Výprosu tedy může výprosník užívat jak chce dlouho a jakým způsobem chce. Tedy do doby, než půjčitel požádá o její vrácení, pokud by ji chtěl vrátit v době, kdy by půjčiteli vznikly převzetím potíže, pouze pokud by půjčitel souhlasil.

Pokud na výprose vnikla škoda, pak ji výprosník půjčiteli nahradí, nemusí tak učinit v případě, ze věc užíval přiměřeně její povaze. V případě, že dojde ke škodě na věci, kdy došlo k zapůjčení výprosy další osobě bez souhlasu půjčitele, je povinen nahradit ji výprosník půjčiteli.

A pokud dojde ke ztrátě věci, samozřejmě výprosník dá za ni náhradu a pokud se znovu nalezne, nenabude právo si ji ponechat, musí ji vrátit půjčiteli proti vrácení návhrady.

Příklad výprosy:

Půjčím kolegovi v práci kufr bez dalšího ujednání. Ten si jej může ponechat do doby, než jej budu chtít zpět.