Dnes je pátek 26.4.2024 a svátek má Oto

Hrozba exekuce na byt či dům - řešení

Čím dál více lidí v České republice je postiženo exekucí. Možná máte pocit, že se Vás to netýká, bohužel stačí nezaplacený účet za telefon či pokutu v MHD a exekuce může být nařízena i vůči Vám. Exekuce nemusí nutně znamenat, že přijdete o movitý i nemovitý majetek, základem je, řešit vzniklou situaci co nejdříve.

 

Pokud víte, že máte dluh, avšak ještě nebyla nařízena exekuce, doporučujeme vám kontaktovat věřitele a dohodnout se s ním na vyrovnání dluhu. Počítejte s tím, že budete často muset uhradit i penále, ale pořád se vyhnete dalším poplatkům za exekutora nebo soudní výlohy. Pokuste se vyjednat si splátkový kalendář a to i v případě, že dluh již vymáhá inkasní agentura.

 

Oznámení o nařízení exekuce je obvykle doručováno poštou či do datové schránky, že byla nařízena vůči vám můžete také zjistit například ze zápisu v katastru nemovitostí. O nové službě hlídání změn v katastru nemovitostí se můžete dočíst v našem článku.

 

Jak postupovat v případě již nařízené exekuce?

-          Reagujte na oznámení o zahájení exekuce, nemá smysl nic oddalovat

 

-          Zamyslete se nad svými finančními možnostmi, pokud nemáte prostředky na uhrazení celé částky, požádejte o splátkový kalendář. Pokud na něj exekutorský úřad přistoupí, je to lepší, než si částku půjčit někde jinde, situaci by to pravděpodobně ještě hrozilo a roztočíte tím kolotoč dluhů

 

-          Jistě jste se pozastavili nad výší pokut, penále, soudních výloh a odměn exekutora, bohužel nemáte možnost s tímto nic udělat, v případě, že vše došlo až k exekuci. Jsou sice známy případy, kdy dlužník dosáhl v soudním řízení snížení odměny exekutora, museli byste počítat se soudním řízením, často dlouhým a případnými soudními výlohami.

 

-          Jestliže je nařízena exekuce, exekutorský úřad často nejdříve postihuje mzdu dlužníka, jeho účet a teprve, pokud není dluh uspokojen, přistoupí k prodeji movitých a nemovitých věcí. Exekutor vám musí ponechat minimální mzdu a věci osobní a emotivní povahy

 

-          Pokud dluhy nemáte a přesto k vám přijde exekutor, jde pravděpodobně o to, že u vás má nahlášený trvalá pobyt některý z členů rodiny. V takovém případě využijte práva na vyškrtnutí věcí z exekuce.

 

Plus, jak zjistit, zda někde nedlužím?

 

Můžete požádat o potvrzení o bezdlužnosti na finančním úřadě, správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Potvrzení je zdarma. Dále můžete využít placené online služby soukromých společností a vyžádat si informace z registru dlužníků a exekucí. Jednotná databáze dlužníků bohužel neexistuje.