Dnes je sobota 27.4.2024 a svátek má Jaroslav

Náklady na vytápění neboli měření tepla v bytě

Došel Vám někdy nějaký nedoplatek? Nejčastěji se jedná o přemrštěné náklady na topení. Mnozí se divili, proč by právě oni měli platit takové vysoké částky, vždyť přes zimu topili minimálně, ba naopak chodili co nejvíce navlečení, aby topení pokud možno nespustili a ušetřili nějakou korunu. Jenže ve většině domů se celkový rozpočet nákladů na topení dělí podle metru čtverečních jednotlivých bytů. Jinými slovy, sousedi topí jako vzteklí a vy jim přispíváte na jejich teplo a sami mrznete. Nebo se rozděluji podle vyhlášky, což má vliv na přijatelnější ceny než u první varianty.

Zabránit tomu má Zákon č. 318/2012 Sb. - Ministerstvo vnitra. Nařizuje doplnění zařízení pro měření tepla do konce roku 2014. Je možné, že v nejbližších dnech budete mít nahlášenou návštěvu pro namontování právě těchto přístrojů. Vaše povinnost bude umožnit jim vstup do bytu a zpřístupnit prostor kolem radiátorů (oddělat stoly, záclony a vše, co před radiátorem máte).

Tyto indikátory spotřeby, jak se přístroje nazývají, ukládají průběžně data o teplotě místnosti. Ty budou poté sloužit k přesnějšímu rozpočtu nákladů. Může se tedy již brzy stát, že budete platit nižší částky, nebo naopak budou vaše výdaje vyšší, protože můžete patřit mezi ty, co protopí více.

V následujících letech jsou plánovány i  výměny měřičů vody. Při užívání budov je třeba zajistit nepřekročení měrných ukazatelů spotřeby stanovených právním předpisem.