Dnes je pátek 26.4.2024 a svátek má Oto

PŘÍRODNÍ DOMY

 

 

V dnešní době se opět objevuje návrat ke kořenům stavitelství. Existuje mnoho alternativ, kterými lze nahradit beton a jiné, běžně užívané materiály ve stavebnictví. Lidé začínají využívat bohatství přírody a staví úžasná obydlí za pomoci dřeva, kamení, hlíny, bambusu, slámy, ovčí vlny, lnu, konopí a jiných přírodních produktů. Staví se domy, chaty, chalupy, statky či chatky na zahradách.

 

Takovéto ekologické stavby jsou čím dál populárnější a informace o "ekodomech" neustále přibývají.  Velkou výhodou u těchto staveb je, že se stávávají součástí koloběhu přírody. Materiály, které se používají na jejich výstavbu se v budoucnu mohou vrátit do přírody a buď je bude možné znovu využít (kameny), případně se v přírodě rozloží a vrátí se tak do zmíněných přírodních koloběhů. Zkuste si srovnat, jak se asi rozebírá přírodní obydlí a srovnat to s demolicí domu postaveného z betonu, polystyrenů a drátů.

 

Pokud se rozhodnete pro ekostavbu, nemusíte se bát, že Vaše kreativita při její tvorbě bude omezena.  Je možné vytvořit si obydlí jak s oblými, tak i zkosenými tvary, postavit dřevostavbu nebo slámový domek, či pouze použít přírodní materiál k doplnění klasické stavby formou hliněných omítek nebo přírodní izolace. Využívají se zde i solární panely, tepelná čerpadla, přivádí se zde i elektřina, PVC vodovodní potrubí a vše pro standardní životní potřeby. Jakmile vyřešíte, jak dům vybudujete, musíte také vzít v úvahu i jeho rozebrání. Zkuste si srovnat, jak se asi rozebírá přírodní obydlí a srovnat to s demolicí domu postaveného z betonu, polystyrenů a drátů.

 

Nyní Vám přiblížíme pár tipů pro stavbu či opravu "ekodomu". Vždy je potřeba sehnat trochu hlíny, případně pokácet dřevo, zajistit si slámu nebo pokosit rákos. K tomu, aby Vám vše drželo pohromadě, stačí sehnat kravský trus nebo květ rákosu. Při užití slámy při stavbě zdiva dochází k vynikajícím izolačním schopnostem a spolu s hlínou tvoří nehořlavý celek, a přesto dům „dýchá“. U slaměných domů se životnost může pohybovat i okolo sta let a výsledek přírodního domu může  být stejně tak krásný a luxusní, jako jsou běžné domy. Navíc jsou "ekodomy" pro člověka zdravé.

 

Pokud Vás tyto možnosti stavitelství zaujaly, potěšíme Vás, že v Česku existuje několik firem zabývající se právě přírodní stavbou a kontakt na ně naleznete na internetu společně s fotodokumentací jejich již vytvořených prací.