Dnes je čtvrtek 2.5.2024 a svátek má Zikmund

"Fotbalový dům": bydlení na stadionech v Brazílii

Celý svět se před i během mistrovství světa ve fotbale v Brazílii zabýval otázkou plýtvání veřejných peněz, které byli na akci investovány (necelých 14 miliard dolarů), místo toho, aby je Brazílie použila pro potřeby země. Téměř vše, co bylo kvůli mistrovství vybudováno, však nyní zůstává nevyužito. Co se stane s obrovskými stadiony vystavěnými za účelem ubytování fanoušků z celého světa?

S nápadem na využití prostor přišli dva francouzští architekti, Axel de Macaux Tisk a Sylvain, kteří navrhují vestavět do vnějších stran stadionů bytové jednotky strukturované jako včelí úly a vytvořit tak nová, moderní sídliště. Tohle by mohlo být řešením pro nedostatek místa bydlení v Brazílii a zároveň by tak dosáhli příjmů na údržbu samotných stadionů.

Do projektu by bylo zahrnuto všech 12 stadionů, z nichž 6 by nemuselo podstupovat rozsáhlejší rekonstrukce. Každý stadion by tak mohl pojmout zhruba 1500 osob. Jelikož by jednotky nijak nezasahovaly do hrací plochy, na stadionech by dále mohly probíhat fotbalové zápasy, z čehož by vzešly další zisky, které by mohly být investovány do údržby bytů.

Tahle myšlenka je prozatím pouhým příkladem toho, jak by se daly stadiony využít, ale mohla by být inspirací i pro další země s podobným problémem.  

"Fotbalový dům": bydlení na stadionech v Brazílii