Dnes je pátek 19.4.2024 a svátek má Rostislav
Tento článek je reklamní sdělení

Jak vybrat nádobí do jídelny? Záleží na stylu, barvách i materiálu



https://unsplash.com/photos/vg7ENxKfKRg




Při vybavování bytu často začínáme kuchyní a jídelnou, protože právě tady je srdce každého domova. U stolu se schází celá rodina a zveme sem i nejrůznější návštěvy. Kromě nábytku bychom se tedy měli zaměřit také na talíře, příbory a další nádobí, ve kterém budeme jídla a nápoje servírovat. Při nákupu bychom měli vzít v úvahu styl celé místnosti, rozpočet i stravovací návyky.

Moderní minimalismus v bílé, béžové nebo šedé

Do malých moderně zařízených jídelen se nejlépe hodí talíře ve světlých neutrálních barvách a podobně laděné misky či šálky. Prim určitě hraje bílá, ale oblíbená je i šedá a v poslední době také béžová. A pokud jde o materiály, nejvíce se vyplatí keramika, na které můžete servírovat téměř všechno. Cenově vychází podobně jako sklo, ale má mnohem delší životnost.

Většina nádobí je jednobarevná, ale některé kousky zdobí odlišná struktura na okrajích nebo jiné detaily. Jen se vyhněte lemování v metalických odstínech, které by do tohoto stylu opravdu nezapadlo. Sortiment nádobí v tomto stylu je každopádně velmi široký a vyberete si i s poměrně nízkým rozpočtem. Velké slevy zpravidla nabízí Pepco leták, kde najdete i spoustu inspirace pro stolování.

Luxusní dřevo, černá a zlatá

Naopak prostorné jídelny v luxusních domech jsou jako dělané pro kombinaci dřevěného nábytku s černým a zlatým nádobím. Tmavé barvy v nich dokonale vyniknou a vytvářejí  dojem elegance a exkluzivity. Nejlépe na nich budou vypadat steaky, tapas nebo dezerty.  

Záleží jen na vás, jestli se rozhodnete pro nadčasový porcelán a jednoduché tvary nebo zvítězí orientální prvky, zdobnost a maximalismus. Vždy ale myslete na to, že méně znamená více a kombinujte výrazné kousky s jednobarevnou klasikou. Například k černému talíři volte zlaté příbory a naopak. Tipy na stolování najdete v nejrůznějších lifestylových magazínech nebo u foodblogerů a influencerů.

Rustikální kamenina

Milovníkům designového nádobí se jistě zalíbí kamenina, která je nyní velkým trendem. Spojuje různé barvy, vzory a struktury, a tak působí originálním dojmem. Typické jsou pro ni hluboké talíře nebo hrnky bez ucha. Pokud navíc mají zelený nebo hnědý odstín, jdou skvěle dohromady s přírodním stylem. Nevýhodou je pouze vyšší hmotnost tohoto materiálu. Příliš se tedy nehodí do domácností s dětmi.



https://unsplash.com/photos/aXamDPYU2E4



Hravé retro plné barev

Nostalgické, ale i veselé, takové je nádobí v retro a vintage stylu. Někdo dává přednost puntíkům, někdo květinám nebo geometrickým vzorům. V každém případě by vám takové nádobí mělo připomenout slavnostní obědy v babiččině kuchyni a bezstarostná dětská léta. A když to nebudete s počtem barev přehánět, uplatní se i v moderních interiérech.

Co dalšího vás na retro nádobí bude bavit? Nemusíte se omezovat jen na nové produkty. Spoustu talířů, hrnků nebo servírovacích mís koupíte také v online bazarech a kamenných prodejnách se zbožím z druhé ruky. Případně můžete využít i swap nebo navštívit bleší trhy.

Kombinace starého a nového

Nikde není psáno, že nemůžete používat starožitné hrnky nebo servis po prarodičích zároveň s novým nádobím. Naopak! Taková netradiční tabule může vypadat velmi zajímavě. Stačí zapojit fantazii a jednotlivé kousky kombinovat s citem. Případně pomůže bytový designér, který vám rád poradí i s uspořádáním celé kuchyně a jídelny.

Než si ale starožitný porcelán pořídíte, zamyslete se i nad praktičností. Doporučujeme ho výhradně pro slavnostní příležitosti, případně pro nadšence, kterým nevadí ruční mytí. Není totiž vhodný do myčky a škodit mu může i špatné skladování.