Dnes je neděle 28.4.2024 a svátek má Vlastislav

Koupě družstevního bytu (DB)

V rámci finančních úspor jste se rozhodli pro koupi bytu v panelovém domě. A proč ne!? Je tam vždy krásně teplo a i když často netopíte, sousedi ze spodních bytů Vám dopomohou. Je přeci všude známo, že teplo stoupá vzhůru. Avšak byt spadá do vlastnictví družstva. Co tedy přesně kupujete a co je třeba, aby byl byt Váš a Vy nebyly pouzí nájemníci s družstevním podílem?

 

Jsou hned dvě varianty, jak byt sehnat. Koupí od původního majitele, kterému patří podíly k bytu nebo se přidat k nově vznikajícímu družstvu skrz developerský projet.

 

Varianta A

Našli jste si informace o prodávajícím se bytě, který se Vám natolik zalíbil, že zvažujete jeho koupi. Zamyslete se však nad tím, že se nestáváte vlastníky nemovitosti, ale získáte pouze členský podíl na družstvu. Jako člen družstva získáte 1 hlas na schůzích družstva, kde máte právo zúčastnit se nejrůznějších hlasování. Pokud byste se byt rozhodli časem pronajímat, lze tak učinit pouze po svolení družstva. Při koupi družstevního bytu je třeba se poradit s bankou. Při vysoké hypotéce není možné ručit právě kupovaným družstevním bytem. Pokud je na celém družstevním domě nějaký dlužný úvěrový zůstatek, splácí se formou zvýšeného nájmu a může být uveden třeba jako navýšený fond oprav.

Varianta B

V cizině jsou velmi žádané developerské projekty, kdy developeři získají hypotéku, zájemci o byt jim uhradí kolem 30% ceny bytu a zbytek splácí klasickým nájmem. Vzniká družstvo, kdy nájemníci získávají byt po cca 20-30 letech. Nájem bývá zpravidla vyšší pro případné rezervy u splácení hypotéky. Tento trend se v současné době znovu stává oblíbený i u nás a je o něj stále větší zájem.

 

 

U družstevních bytů neplatíte daň z nemovitosti, tu odvádí samotné družstvo, které je vlastníkem.

 

Nyní jste získali družstevní podíl, ale to Vám nestačí. Přejete se stát vlastníkem nemovitosti, když už Vás to stálo tolik peněz. Co je třeba pro to udělat?

 

O přepsání družstevního bytu do osobního vlastnictví si můžete zažádat po roce. Družstvo Vám však první musí žádost schválit. Bude se konat schůze členů družstva. Pokud rozhodnou ve Váš prospěch, sami podají žádost na Katastr nemovitostí. Někdy se stane, že má družstvo dluh - nějaký zůstatek úvěru (ne Anuita), třeba po opravách. V tom případě Vám družstvo sdělí částku, kterou je třeba před přepsáním doplatit. Sepíše se smlouva o převodu nemovitosti, kde bude uveden popis bytové jednotky, údaje o společných prostorech a Vašich právech a povinnostem k nim. Stáváte se tak jejími spolumajiteli a je Vaší povinností jak jejich správa, tak údržba. Navíc Vám vzroste počet hlasů, na základě podílu části bytu. Zjednodušeně to znamená: Větší byt, více hlasů. I přes přepsání bytu do Vašeho vlastnictví nezaniká fond oprav, zůstává jako rezerva pro případné opravy na domě a podobně. Pokud by bylo třeba ručit celým domem pro získání nějaké velké půjčky, třeba na opravy, museli by souhlasit všichni majitelé bytů. Každé družstvo Vám rádo vyjde vstříc a sdělí Vám všechny potřebné informace pro převod.

 

Z družstva se může časem stát Společenství vlastníku bytových jednotek nebo se jen propojit. (DB + SVJ)

 

A jak získáte hypotéku nebo úvěr pro koupi družstevního bytu?

  • Buď budete ručit jinou nemovitostí.
  • Nebo získáte Potvrzení o budoucím převodu přímo na družstvu. Družstvo však musí vložit na Katastr nemovitostí prohlášení o rozdělení bytových jednotek.
  • Pokud si potřebujete zažádat o menší úvěrovou částku, možností jak úvěr získat, je uvedení více ručitelů.

 

Realitní kanceláře často uvádí chybné informace o Anuitách, většinou však myslí zbylou dlužnou část úvěru. Anuita, jako samotná, je konstantní roční platba družstva na smluvené období. Družstva si ji rozpočítávají na jednotlivé měsíce a byty. Platby se pak hradí právě v navýšených nájmech.