Dnes je neděle 5.5.2024 a svátek má Klaudie, Květnové povstání českého lidu (1945)

Průkaz energetické náročnosti budovy

Tento doklad je důležitý především k ochraně zájemce o koupi či pronájem nemovitosti, který doloží, zda budova splňuje požadavky na energetickou náročnost. Pokud jste koupili nemovitost a prodávající měl povinnost průkaz mít, nezoufejte. Průkaz můžete po koupi požadovat zpětně.

 

Veškeré průkazy zpracovávají energetičtí specialisté autorizovaní Ministerstvem průmyslu a obchodu. Na jejich správnost a zpracování dohlíží Státní energetická inspekce. Jestliže již průkaz vlastníte, ale nejste si jistí jeho správností, můžete si jej nechat otestovat.

 

Průkazy Energetické náročnosti budov se začaly vydávat z důvodu snahy zvýšit energetické standardy budov a zajistit časem budovy s téměř nulovou spotřebou energie.

U novostaveb Vám co nejnižší spotřebu zajistí užité materiály a kvalitní provedení práce. Stejně tomu je i u rekonstrukcí. Vložené investice by se Vám měly v následujících letech postupně vrátit. U družstevních bytů není třeba zajišťovat průkaz pro jednotlivé byty. Družstvu ,jako celku, postačí průkaz pouze jeden.

 

Z průkazu můžete vyčíst teoretické roční náklady na nemovitost. Získané informace, i přes odlišnost od reálných, můžete využít k porovnání mezi budovami. U reálných totiž závisí na počtu využívajících osob, na způsobu využívání energií, nebo třeba na délce a intenzitě zimního období.

 

Pokud byste se rozhodli pro renovaci, průkaz můžete využít při jednání se specialistou, pro dohledání efektivní varianty, která Vám může i ušetřit nějakou korunu.

 

Platnost průkazů je zpravidla 10 let, není tedy třeba obnovovat dříve.

 

Pro koho je průkaz určený a další užitečné rady se dozvíte na informačním webu.

 

Náhled na průkaz energetické náročnosti budovy: penb-novy.