Dnes je středa 1.5.2024 a svátek má Svátek práce

REALITNÍ ZÁKON

 

Český realitní trh v blízké době čeká plno změn. Činnost realitních makléřů i kanceláří má být totiž upravena zákonem, na který tento trh čeká už dvacet let. Realitní zákon připravuje ministerstvo pro místní rozvoj a měl by zpřísnit činnost realitních makléřů, která doteď regulována nebyla a každý si mohl dělat, co chtěl. Tímto zákonem by měla být zajištěna ochrana spotřebitele, upravena pravidla pro prodej a pronájem nemovitostí a mělo by dojít ke sblížení s předpisy Evropské unie. Smlouva o realitním zprostředkování bude muset splňovat náležitosti uvedené v zákoně.  Zdá se, že realitní zákon tedy přinese změny především pozitivní.

 

Podle průzkumu většina prodávajících i kupujících realitním zprostředkovatelům nedůvěřuje, proto často dochází k prodeji a koupi nemovitostí tzv. "bez realitky". Což sebou ovšem přináší velká rizika. Jde totiž o milionové transakce, kdy její účastníci většinou nemají potřebné znalosti ani praktické zkušenosti a o realitním podnikání mají velice málo informací.

 

Realitního makléře v současné době může dělat každý, kdo je starší 18 let, je bezúhonný a nechá si vystavit živnostenský list. Proto v České republice působí více než 15 tisíc realitních makléřů. Zákon by se měl v první řadě postarat o změnu z živnosti volné na živnost vázanou. Aby člověk nově mohl vykonávat profesi realitního makléře,  bude potřeba, aby měl vysokoškolské vzdělání právnického nebo ekonomického směru nebo jakékoliv vysokoškolské vzdělání v kombinaci s jedním rokem praxe v realitním oboru. Ti, kteří uvedené vzdělání nemají, budou muset splnit 3 - 5 let odborné praxe. Jinak bude nutné vykonat zkoušku v rámci profesní kvalifikace realitního makléře. Nově bude muset být makléř profesně pojištěn do výše 3 milionů korun. Splněním uvedených kritérii se člověk stane realitním makléřem a dostane osvědčení o odborné způsobilosti od Ministerstva pro místní rozvoj, které mimo jiné povede seznam všech kvalifikovaných makléřů.

 

Co na to ale říkají realitní kanceláře? Nový zákon vítají, přesto, že některé návrhy nejsou podle nich zcela ideálně nastaveny. Naopak pozitivní změnou je, že zákon přispěje k dobré pověsti realitního oboru, stoupne prestiž realitních zprostředkovatelů a dojde zabezpečení lepší ochrany jejich zákazníků.

 

Návrhem zákona se vláda zabývá v těchto měsících, zákon přivedla ministryně Karla Šlechtová až do připomínkového řízení. Sama ministryně měla s realitním zprostředkováním špatné zkušenosti, kdy díky špatně zvolenému realitnímu makléři přišla o zálohu 80 tisíc korun při rezervaci bytu.

 

V procesu může dojít ještě k četným změnám, jelikož zatím nebyl předložen poslanecké sněmovně. Pokud se zákon podaří úspěšně protlačit celým legislativním procesem, budou mít realitní makléři pro splnění nově nastavených podmínek celý rok ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

 

 

Foto: jakubhrbac.cz