Dnes je pátek 26.4.2024 a svátek má Oto

Jak zařídit své první bydlení?

Hledáte své první bydlení a chcete být na vše připravení? Pojďme se společně podívat na to, co všechno vás čeká. Chcete, aby vaše hnízdečko odpovídalo vašemu životnímu stylu a povaze? Poradíme, jak na to. A to i v případě, že už se stěhujete do zařízeného bytu.

Najít pronájem bytů je v dnešní době čím dál složitější. A je úplně jedno, zda jste sami nebo s partnerem. V následujícím článku se společně podíváme na to, jak si svůj první byt zařídit a na co si dát případně pozor.

Je byt vybavený nebo ne?

Hledáte mezi již vybavenými byty? I takovou možnost máte. Počítejte ale s tím, že ve vybaveném bytě toho nemůžete moc měnit. Přesto mu však můžete dát vlastní a osobitý ráz, abyste se v něm necítili jen jako na návštěvě. 

Tak například dekorace. Ty jsou ideálním způsobem, jak si s prostorem pohrát a vtisknout mu něco z vaší povahy. Dekorační polštářky jsou jedním z nejlevnějších a nejefektivnějších způsobů, jak toho docílit. Kromě gauče je můžete dát i na křesílka nebo postel. Jejich barva ať je klidně monochromatická, ale pohrajte si s různými texturami (teď hodně frčí kombinace hladkých a chlupatých) a velikostmi. 

V případě, že byste rádi trochu osvěžili nábytek, sáhněte po samolepících fóliích. V hobby marketech jsou k dostání v různých typech. Například jako imitace betonu, dřeva či kamene. Taková folie se dá dát jak na stěny, tak na stoly, poličky a regály. Díky nim se dá ráz interiéru proměnit k nepoznání. A až se budete stěhovat, folii stačí nahřát fénem a sloupnout. 

Nezapomeňte na květiny. Osvěžují vzduch a atmosféra v místnosti je díky nim hned příjemnější. Existují druhy pokojovek, kterým nevadí stín, jiné zase vyžadují slunné místo. Počítejte také s tím, že když jich budete mít hodně, je potřeba často větrat, aby neplesnivěly rámy oken. 

A samozřejmě stínicí technika. Trh je doslova přeplněný všemožnými závěsy, roletami, žaluziemi a záclonami. Pokud bydlíte v pronájmu, oceníte montáž bez vrtání. Hledejte rolety nebo žaluzie, které se dají nacvaknout za rám. Je jen na vás, zda stínicí techniku barevně sladíte se zbytkem interiéru stylem tón v tónu. Nebo se naopak rozhodnete pro výrazný akcent. 

Jak zařídit byt bez vybavení

Měli jste to štěstí a ulovili jste byt bez vybavení? Skvělé – je před vámi nepopsaný papír. Nové byty bez vybavení najdete především na trhu s byty na prodej. Ovšem někdy se zadaří a najde se i pěkný nový byt na pronájem.

Rozmyslete si pečlivě, jaký ráz mu vtisknete. Je dobré sladit všechny místnosti do jednoho stylu, aby se to příliš netlouklo. Výjimkou může být dětský pokoj, který bývá vesmírem sám o sobě. Inspiraci najdete v článku Nové bydlení = nové vybavení. Mezi trendy styly současnosti v bytovém designu patří:

  • Severský minimalismus: používají se přírodní materiály a neutrální barvy. Typickým rysem je minimum dekorací a určitá strohost, kterou ale vyvažujete pohodlnými polštářky, plédy a přehozy. Prostor by měl být co nejvíce vzdušný a světlý, vynechávají se závěsy.
  • Hygge: roztomilejší bratranec severského minimalismu. Přebírá z něj prvky jako jsou přírodní materiály a neutrální barvy, ovšem je o poznání útulnější a zdobnější. Typická jsou vánoční světýlka, svíčky, huňaté deky a hra s texturami.
  • Industriální styl: má rád materiály jako je beton, ocel, cihly, dále odhalené nosníky, potrubí nebo sloupy. Dobře sem zapadne také nábytek z palet. Napodobuje prostředí opuštěných továren. Podlahy by měly být výrazné, stejně jako světla. Důraz je na funkčnost a strohost, až „syrovost“ prostoru. Místo klasických dekorací preferuje rostliny, ovšem bez květů. 
  • Provence: romantický styl, ideální pro pocit „tepla domova“. Provence je inspirovaný uvolněnou a hřejivou atmosférou francouzského jihu. Vybavení je zejména ze dřeva, nátěry volíme ve světlejších neutrálních barvách. Dobře vypadají i obklady z kamene. Neobejdete se bez levandule, ať už ji zakomponujete ve formě barvičky, nebo si ji skutečně vysadíte na oknech.